24/70723-981-982

Endodonție

Endodonția este specialitatea medicinii dentare care se ocupă de prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare prin îndepărtarea țesuturilor din interiorul dintelui afectat, curățarea și sterilizarea canalelor radiculare, obturarea (sigilarea) definitivă a acestora.

Cu ani în urmă, dinții care aveau pulpa dentara afectată erau extrași. Astăzi, tratamentul endodontic oferă medicului dentist mijloacele necesare și eficiente pentru a salva dintele.

Simptome

Simptomele specifice afectării pulpei unui dinte cu un proces carios, sunt următoarele: durere semnificativă, spontană și constantă, nocturnă, durere accentuată de alimentele reci sau fierbinți, durere ce apare la apăsare, colorarea aparent fără motiv a dintelui în cauză, mobilitate, apariția unui abces sau a unei fistule în dreptul dintelui respectiv.

Ai unul dintre următoarele simptome?

  • sensibilitate la cald sau la rece care persistă mult timp după îndepărtarea stimulului dureros;
  • durere la masticație sau la mușcătură;
  • durere surdă;
  • durere spontană;
  • durere pulsatilă;
  • durere care te trezește noaptea din somn;
  • durere persistentă la un dinte pe care s-a pus o obturație (plombă) sau o coroană de acoperire;
  • durere la un dinte care a mai fost tratat endodontic;
  • durere la un dinte care a suferit o traumă;
  • durere cronică care radiază spre nas, ochi, gât, ureche;
  • dinte cu mobilitate anormală;
  • umflătură în apropierea unui dinte, din care, când este apăsată, iese sânge sau puroi;
  • dinte care și-a schimbat culoarea.
Dacă răspunsul tău este afirmativ pentru oricare dintre variantele enumerate mai sus, cu mare probabilitate necesiți un tratament endodontic.

Cauze

Pulpa, țesutul viu, situat în interiorul dintelui, este protejată de factorii nocivi din mediul extern de către țesuturile dure ale dintelui, care o înconjoară la exterior (smalț, dentină, cement). În urma diverselor agresiuni (cel mai frecvent carii, traumatisme, tratamente dentare repetate etc.), acestea sunt distruse. În spațiul din interiorul dintelui pătrund bacterii din salivă. Datorită invaziei acestora, pulpa dintelui se inflamează ireversibil sau se necrozează (moare). În interiorul dintelui, după moartea pulpei, organismul nu mai poate lupta contra infecției. Bacteriile trăiesc și se înmulțesc la acest nivel, folosind resturile de pulpă moartă ca hrană. De-a lungul canalelor situate în rădăcini pot migra mai departe. Netratată, infecția cantonată inițial în interiorul dintelui se extinde, în timp, spre osul maxilar și țesuturile moi din jurul dintelui. Aceste procese patologice cauzează durere persistentă datorată pulpei inflamate sau iritării țesuturilor vii din jurul rădăcinii, distrugerea osului, și inflamarea și deformarea țesuturilor moi din vecinătatea dintelui.

Tratament și informații endodontice

Tratamentul endodontic este o succesiune de proceduri terapeutice care are ca scop eliminarea infecției de la nivelul pulpei dentare și protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene.

Tratamentul endodontic este una din cele mai întâlnite intervenții stomatologice. Daca pulpa unui dinte este infectată sau inflamată sau infecția a ajuns la nivelul parodonțiului apical, tratamentul endodontic este necesar pentru a salva dintele.

Scopul principal al tratamentului endodontic este de a elimina senzația de durere și prevenirea complicațiilor. Există și situații în care tratamentul endodontic se aplica unor dinți indemni, neafectați, dar ce urmează a fi șlefuiți si acoperiți de lucrări protetice (exemplu: coroana metalo-ceramica). Astfel, se elimină riscul de apariție a unor complicații pulpare ulterioare, ce, pentru a putea fi tratate, ar necesita îndepărtarea lucrărilor protetice efectuate anterior.

Un tratament endodontic corect, se desfășoară pe parcursul mai multor etape:

  • îndepărtarea pulpei dentare atât din camera pulpară cât și de pe canalele radiculare;
  • curățarea, dezinfecția și prepararea camerei pulpare și a canalelor radiculare cu ace endodontice specifice și soluții de irigare;
  • medicație specifică poate fi plasată pe canalele radiculare pentru câteva săptămâni. Aceasta este o etapă opționala și este cu atât mai importantă cu cât infecția pulpară este mai severă;
  • ultima etapă a oricărui tratament endodontic este obturația de canal. Această procedură presupune sigilarea canalelor radiculare cu materiale de obturație specifice.