Parodontologie
Parodontologia este specialitatea stomatologică ce include diagnosticarea, profilaxia și tratamentul bolilor care afectează parodonțiul - țesuturile care mențin dintele pe creasta alveolară: gingie, os, ligament dento-alveolar, cement și dintele în sine.
Bolile parodontale reprezintă infecțiile bacteriale ale parodonțiului. Acești agenți microbieni proveniți din placa dentară atacă și distrug gingia și osul, acțiune ce are ca rezultat pierderea dintelui afectat.
Bolile parodontale sunt clasificate în modul următor:
- Gingivopatii induse sau nu de placa bacteriană;
- Parodontite cronice, localizate sau generalizate;
- Parodontite agresive, localizate sau generalizate;
- Parodontite ca manifestări ale bolilor sistemice;
- Abcese parodontale: gingival, parodontal și pericoronar;
- Parodontita asociată cu leziuni endodontice;
- Dezvoltarea sau deformările dobândite și condiții: factori de la nivelul dinților și a crestei edentate, factori din vecinătatea dinților și traume ocluzale.
Procedurile parodontale includ:
- Tratamentul infecției acute parodontale;
- Analiza clinică parodontală și înregistrare date;
- Planare radiculară;
- Alte tratamente parodontal nechirurgicale: aplicare medicamente, debridare, lavaj;
- Tratament parodontal chirurgical: operații cu lambou, grefe gingivale, grefe osoase, regenerare tisulara, rezecție de rădăcină;
- Intervenții de menținere după terapia parodontală.
Bolile parodontale sunt afecțiuni ale gingiei și osului alveolar precum și ale ligamentelor ce susțin dintele în alveolă. Ele sunt cauzate în principal de placa bacteriană care determină inflamația parodonțiului marginal.
În fază incipientă, afecțiunea parodontală poartă numele de gingivită și este reversibilă prin tratament adecvat și menținerea unei igiene riguroase. Netratată, gingivita poate duce la parodontopatie (parodontoză) și în final la pierderea dinților.
Care sunt simptomele bolilor parodontale?
Printre semnele alarmante se numără: gingii roșii și sensibile, ce sângerează la periaj și masticație; ușoară mâncărime gingivală; dureri ușoare, suportabile, la periaj și în timpul masticației unor alimente dure sau fierbinți.
Deoarece manifestările clinice sunt reduse ca intensitate și intermitente, ele sunt de obicei tolerate de majoritatea pacienților, care nu solicită decât rar o consultație de specialitate din aceste cauze.
Ce este parodontopatia?
Parodontopatia este, împreuna cu caria dentara, una dintre cauzele principale care duc la pierderea dinților. Parodontopatia este o boală a parodonțiului, țesutul de susținere a dintelui în alveola osoasă.
Astfel, putem întâlni dinți aparent sănătoși, fără carii, care sunt mobili și care uneori necesită extracția. Dacă aveți gingii umflate, roșii violacee, care sângerează ușor, ar fi indicat să consultați un medic stomatolog.
Cum putem preveni parodontoza?
Periajul dentar corect, precum și prezentarea la controlul periodic stomatologic din 6 în 6 luni sunt modalități elementare, dar foarte eficiente de prevenire a apariției bolii parodontale.
Periajul dentar trebuie executat de 2 ori pe zi, dimineața și seara. De asemenea, e foarte importantă tehnica de periaj, pentru ca un periaj incorect poate deveni chiar nociv. De aceea, adresați-vă unui medic stomatolog care va poate explica o modalitate corectă de periaj.
Alături de periajul zilnic este necesar un detartraj însoțit de un periaj profesional, o dată la șase luni.