Profilaxie
Profilaxia dentară previne îmbolnăvirea dentară și parodontală, evitând-se astfel apariția complicațiilor.
Așadar profilaxia dentară are 2 roluri:
- prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale;
- prevenirea evoluției cariei dentare, a bolii parodontale și a apariției complicațiilor.
Principalele afecțiuni dentare, caria și boala parodontală, sunt sărace în simptome, în stadiile lor incipiente. Pacientul nu poate observa singur, în timp util, dacă apare îmbolnăvirea dentară sau care este gravitatea afecțiunii sale. De aceea în cadrul profilaxiei dentare sunt necesare controalele periodice făcute în cabinetul stomatologic.
În principal, pentru prevenirea afecțiunilor dentare, în cabinet se efectuează proceduri de detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, fluorizări periodice, detectarea plăcii bacteriene cu ajutorul revelatorilor de placa, sigilarea șanțurilor și a fosetelor, tratamentul cariilor incipiente.
Principalele metode de profilaxie
Igiena orală
Igiena orală este cea mai importantă metodă de profilaxie. Placa dentară se acumulează pe suprafața dinților după fiecare masă. Dacă nu este îndepărtată prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformând-se în tartru dentar. Principalul obiectiv al igienei orale este îndepărtarea plăcii dentare de pe suprafața dinților și prevenirea depunerii acesteia. O igienă orală corectă presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea aței dentare și a apelor de gură.
Controale periodice regulate
Controalele periodice sunt foarte importante pentru menținerea sănătății orale. Multe afecțiuni orale evoluează fără dureri mai ales în fazele inițiale; așadar, pacienții nu sunt conștienți de apariția lor până în momentul în care au progresat deja semnificativ. Ca regulă generală, cu cât o afecțiune este descoperită mai precoce, cu atât este mai ușor de tratat. Controalele periodice ar trebui efectuate cel puțin de 2 ori pe an și chiar mai des daca situația clinică o cere.
Detartrajul
Detartrajul reprezintă procesul de îndepărtare a tartrului si plăcii dentare folosind instrumente de mană sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice. Placa dentară este principalul factor cauzator al gingivitei și cariei dentare, iar tartrul este o formă de placă dentară calcificată de asemenea nocivă pentru gingie și structurile dentare. Scopul detartrajului este îndepărtarea tartrului și a plăcii dentare. Este important să se îndepărteze atât tartrul supragingival cat și cel subgingival. Aparatele de detartraj ultrasonice asigură o curățare foarte eficientă a tartrului și plăcii dentare.
Periajul profesional
Periajul profesional are ca scop îndepărtarea plăcii dentare, ce a mai rămas după detartraj, precum și a diverselor pete sau colorații de pe suprafața dinților.
Sigilarea șanțurilor și fosetelor
Aceasta metodă preîntâmpină stagnarea microbilor și a plăcii dentare în șanțurile și fosetele molarilor și premolarilor prevenind astfel, apariția cariilor la acest nivel. Șanțurile și fosetele sunt un loc predilect în care placa se poate forma și acumula deoarece sunt dificil de igienizat. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide în interiorul șanțurilor și fosetelor, care, după întărire vor „închide” aceste spații. Sigilarea se execută pe molarii și premolarii definitivi ai copiilor imediat după ce aceștia au erupt.
Depistarea și tratarea cariilor incipiente
Este o metodă eficientă de profilaxie deoarece previne evoluția cariilor și apariția complicațiilor. Cariile mici sunt mai ușor și mai ieftin de tratat. Odată ce apar complicațiile datorate evoluției cariilor, tratamentul este atât mai complicat cât și mult mai scump.
Schimbări de dieta
Alimentele bogate în carbohidrați (sau zaharuri) sunt o sursă foarte bună de consum pentru bacteriile din placa dentară. Frecvența consumului de zaharuri este mult mai importantă decât cantitatea totala consumată. Așadar, este indicat să se reducă consumul de dulciuri intre mese deoarece acestea creează o rezervă nutritivă continuă pentru bacteriile din cavitatea bucală.
Fluorul și fluorizarea
Fluorul este un mineral care ajută la întărirea smalțului, pe care îl face mai rezistent la acțiunea cariilor. Metodele de fluorizare sunt extrem de variate existând un număr mare de aticole care discută beneficiile sau riscurile administrării fluorului. Din aceste motive, vă rugăm să vă adresați medicului stomatolog pentru a înțelege și aplica în folosul dumneavoastră, aceste tehnici inovatoare.